Investeren in je medewerkers met een strategisch HR beleid

Je medewerkers zijn de bouwstenen van je organisatie. Wil je met stevige business sprongen vooruitgaan? Dan is het slim om te investeren in je mensen. Annelies Steenbeke, CEO bij Obelisk, begrijpt als geen ander het belang van een strategisch HR beleid. Met waardevolle expertise helpen zij en haar team bedrijven om hun menselijk kapitaal te vergroten. Tijdens een leerrijk interview spitsen we de oren voor haar inzichten.


Dag Annelies! We starten met een streepje theorie. Wat is jouw definitie van human capital? 

“Voor mij is human capital het geheel aan individuele medewerkers in een organisatie. Kort en bondig!”


We weten dat jij gelooft in de kracht van het menselijk kapitaal. Waarom is het zo belangrijk voor bedrijven om te investeren in hun medewerkers?

“Bedrijven die investeren in hun mensen, kunnen rekenen op betrokken en gemotiveerde medewerkers. Zij zetten betere resultaten neer, waardoor je jouw organisatie significant ziet groeien. Die positieve impact is wetenschappelijk bewezen.”


Interessant! Hoe kunnen bedrijven hier concreet mee aan de slag?

“Vandaag zitten organisaties met veel HR vraagstukken. Collega’s nemen hun verantwoordelijkheden niet op, de zoektocht naar nieuwe medewerkers verloopt stroef, de ziektecijfers stijgen … Stuk voor stuk bezorgdheden die aangeven dat een doordacht personeelsbeleid, dat je werknemers versterkt, prioritair is. Dit moet in lijn liggen met je strategie, visie en missie. Maar ook binnen het HR plan moeten alle domeinen (rekrutering en selectie, opleiding en ontwikkeling, compensation en benefits, en performance management) consequent op elkaar afgestemd worden. Wanneer alle aspecten met elkaar aligneren, vertaalt dat zich in een sterke financiële groei.”


Wat is voor jou een onmisbaar onderdeel van zo’n HR beleid?

“Alle componenten van het personeelsbeleid zijn even belangrijk. Maar het is essentieel dat ze aan elkaar gelinkt zijn! Wil je inzetten op de groei van je medewerkers? Kijk dan samen met hen naar hun doelstellingen. Van daaruit kan je opleidingsmogelijkheden aanreiken en leiderschap ondersteunen. Ook het loonbeleid bijvoorbeeld staat niet op zichzelf, integendeel. Breng in kaart wat je als organisatie belangrijk vindt en beloon je collega’s in functie daarvan.”


“Consequent zijn, is key! Een organisatie die verandering hoog in het vaandel draagt, moet dat ook in praktijk brengen door frisse inzichten te stimuleren. Je medewerkers afstraffen voor het introduceren van nieuwe ideeën? Dat staat haaks op je eigen waarden.”


Obelisk organiseert ontwikkelingstrajecten op maat van ondernemingen. Hoe helpen jullie hen om het personeelsbeleid op punt te zetten?

“Wij zijn ervan overtuigd dat een motiverend werkklimaat zijn vruchten afwerpt. Daarom schuiven we aan tafel met de directieleden en HR managers. Samen evalueren we of het HR beleid, de onderliggende HR domeinen en de bedrijfsstrategie effectief met elkaar stroken, met het oog op een optimale werkomgeving.”


Hoe gaan jullie tijdens zo’n traject te werk? 

“We starten altijd met een grondige analyse. Voelen de medewerkers zich gemotiveerd? Worden ze begeleid in hun ontwikkeling? Zijn ze op de hoogte van de bedrijfsdoelstellingen? Met deze input stappen we naar het directiecomité.”


“Tijdens verschillende workshops overlopen we wat er leeft binnen de organisatie, bespreken we de ambities op lange termijn en bouwen we de brug naar het personeelsbeleid.”


Je gaf al aan dat een goed HR plan uit vier componenten bestaat. Komen alle domeinen aan bod?

“Inderdaad! Het is niet de bedoeling om louter te focussen op één HR domein, maar je kan wel prioriteiten bepalen, afhankelijk van de uitdagingen binnen de organisatie. Mik je vooral op een sterke groei? Dan ligt de nadruk eerder op rekrutering en retentie. Wie voldoende mensen aan boord heeft, besteedt minder aandacht aan werving en selectie.”


Vandaag staat het personeelsbeleid in veel organisaties hoog op de agenda. Heb jij de afgelopen jaren een evolutie opgemerkt?

“Zowel bij bedrijfsleiders, als bij HR managers is het bewustzijn enorm toegenomen. Het belang van investeren in je medewerkers, werd jarenlang onderschat. Daarom was de rol van de HR manager vroeger beperkt tot administratie en payroll. Vandaag treden deze functies veel meer op de voorgrond. Zo maken ze regelmatig deel uit van het directiecomité. Iets wat twintig jaar geleden zeker niet de standaard was!”


“Ook op de arbeidsmarkt zijn de verwachtingen gewijzigd. Vandaag zoeken bedrijven naar professionals met digitale vaardigheden en een change mindset. Zaken die men nodig heeft om in de toekomst relevant te blijven!” 


Merk je een impact van de corona crisis op het bewustzijn?

“Ja, toch wel. Tot twee jaar geleden heerste er in veel ondernemingen een gebrek aan vertrouwen en werden de werknemers stipt gecontroleerd. Door het verplichte telewerk zagen zaakvoerders met eigen ogen dat hun collega’s zich toch bleven inzetten. Vandaag werken zij veel opener samen met hun teams. Terwijl thuiswerk vroeger geen optie was, zijn ondernemers nu wel overtuigd van de voordelen.”


En terecht! Tot slot: je liet net jouw licht schijnen op de meest opvallende tendensen. Hoe zie jij dit verder evolueren in de toekomst?

“Het bewustzijn rond een strategisch HR beleid gaat verder vergroten, en dat is ook nodig. Om future proof te zijn, moeten organisaties overstappen naar een nieuwe structuur, waarin flexibiliteit centraal staat. Dat vraagt om straffe profielen, die razendsnel op de bal spelen. Door bewust te investeren in deze medewerkers, leggen bedrijven hun fundamenten voor de toekomst.”


De boodschap van Annelies is duidelijk: je medewerkers spelen een sleutelrol in de groei van je bedrijf. Reden te meer om hen op alle vlakken te versterken. De voordelen zijn talrijk én wetenschappelijk bewezen. Jouw personeelsbeleid finetunen? Obelisk denkt graag met je mee! Bekijk hier onze diensten in organisatie ontwikkeling of contacteer ons meteen met je vraag.


Laatste Posts