De wereld van werk wordt steeds complexer en dat geldt ook voor de IT-landschappen in organisaties. Hierdoor zijn professionals met een brede set aan vaardigheden, waaronder solution architects, gegeerde profielen op de arbeidsmarkt. Om de vraag naar deze profielen bij te kunnen houden, is het belangrijk om senior developers en analisten op te leiden tot solution architect. Maar bij een eerste analyse van het profiel van solution architect, bleek al snel dat niet alleen hard skills, maar ook soft skills van belang zijn. In dit artikel bespreken we waarom soft skill opleidingen van belang zijn en welke vaardigheden aan bod komen tijdens zo'n opleiding.

Waarom zijn soft skills belangrijk?

In de huidige, snel veranderende werkomgeving worden werknemers geconfronteerd met complexe uitdagingen. Het is dan ook belangrijk om een brede set aan vaardigheden te hebben om hiermee om te kunnen gaan. Soft skills zijn daarbij minstens zo belangrijk als hard skills. Dit komt doordat soft skills vaak gericht zijn op het vermogen om effectief te communiceren, samen te werken en te leiden. Dit zijn vaardigheden die van pas komen bij het oplossen van complexe problemen en het werken in teamverband.

Welke vaardigheden komen aan bod tijdens een soft skill opleiding?

Bij een soft skill opleiding komen verschillende vaardigheden aan bod die van belang zijn in een veranderende werkomgeving. Hieronder bespreken we drie van deze vaardigheden:

  1. Communicatie en stakeholder management Als werknemer heb je vaak te maken met verschillende stakeholders die betrokken zijn bij een project. Het is dan ook van belang om te weten hoe je effectief kunt communiceren en hoe je je stakeholders kunt managen. Tijdens een soft skill opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je stakeholders in kaart kunt brengen en hoe je hun noden en belangen kunt begrijpen. Ook leer je hoe je actief kunt luisteren en hoe je prioriteiten kunt stellen binnen een project.
  2. Coaching skills Als werknemer werk je vaak in teamverband en is het belangrijk om de verschillende teamleden aan te sturen en te ondersteunen. Tijdens een soft skill opleiding leer je hoe je effectief kunt coachen en hoe je verschillende coachingstijlen kunt inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld leren hoe je teamleden kunt motiveren en hoe je hen kunt helpen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen.
  3. Leiderschap en verandermanagement In een veranderende werkomgeving is het belangrijk om als werknemer te kunnen omgaan met veranderingen en hierop te kunnen anticiperen. Tijdens een soft skill opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je effectief kunt leiden en hoe je veranderingen kunt managen. Zo kun je bijvoorbeeld leren hoe je een visie kunt formuleren en hoe je anderen kunt inspireren.