Informatie over loopbaancheques

Via loopbaancheques betaal je zelf maar een klein deel van je loopbaanbegeleiding, op voorwaarde dat je begeleiding bij een erkend loopbaancentrum, zoals Obelisk, volgt. De rest betaalt de overheid.

Je betaalt hierdoor slechts 80 euro voor 7 uur loopbaanbegeleiding bij onze coaches. Dit gebeurt via het systeem van ‘loopbaancheques’. Je hebt recht op 2 cheques, die je afzonderlijk aanvraagt.

  • De eerste cheque is goed voor 4 uur begeleiding en kost je 40 euro.
  • De tweede cheque bestel ja pas nadat je eerste opgebruikt is. Deze is goed voor 3 uur extra begeleiding en kost je ook 40 euro.

De reële waarde van loopbaanbegeleiding is 169 euro per uur. Er ligt dus zomaar even 1100 euro in je kast om te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling en welzijn! Wacht best nog even met de cheques te bestellen tot na je intake gesprek. De loopbaancheques zijn namelijk maar 3 maanden geldig.

boek je intake

Maak jij kans op deze loopbaancheques? 

De voorwaarden voor de loopbaancheques vind je hieronder: 

  • Je bent momenteel aan het werk in loonverband of als zelfstandige, deeltijds of voltijds.
  • Je woont en werkt in Vlaanderen of het Brussels Gewest.
  • Je hebt minstens 7 jaar werkervaring.
  • Je hebt de voorbije 6 jaar géén loopbaanbegeleiding gevolgd.

Meer info over het bestellen van de loopbaancheques vind je via de website van VDAB: https://www.vdab.be/loopbaancheques . Je vindt ook een hele lijst met veel gestelde vragen. Jouw vraag zit er zeker ook tussen!

Twijfel je of je in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar VDAB, dat doe je naar dit e-mail adres: lb.cheques@vdab.be

Zo bestel en ontvang je de loopbaancheques

Je bestelt de cheques voor loopbaanbegeleiding via VDAB: op de website of telefonisch. Wacht best tot na je intake gesprek met je coach want je cheque is slechts 3 maanden geldig. Zo kunnen jullie eerst samen de loopbaanbegeleiding afstemmen.

Voor de online bestelling maak je eerst  (indien je dit nog niet hebt) een account aan op ‘mijn loopbaan’ op de VDAB website. Hierna klik je op ‘bestel loopbaancheques’. 

Na bestellen krijg je binnen de 14 dagen een uitnodiging van Edenred om je persoonlijke bijdrage van 40 euro te storten. Hierna ontvang je binnen de 6 dagen je loopbaancheque, die je kan doorsturen naar Obelisk. Je kan ook steeds de status van je bestelling opvolgen via de website van VDAB. Daarvoor moet je altijd eerst inloggen op je persoonlijke account.

Hoeveel en wanneer loopbaancheques bestellen?

Wil je graag 7 uur loopbaanbegeleiding volgen?

  • Bestel dan eerst één loopbaancheque van 4 uur. Heb je de 4 uur loopbaanbegeleiding gevolgd, dan kan je een tweede loopbaancheque bestellen.
  • Let wel: op het moment dat je de tweede loopbaancheque aanvraagt, moet je nog aan de voorwaarden beantwoorden voor loopbaancheques. Een van deze voorwaarden is dat je aan het werk bent.
  • Je kan de tweede loopbaancheque voor loopbaanbegeleiding gebruiken in hetzelfde loopbaancentrum, maar je mag ook naar een andere loopbaancentrum gaan.

Je kan wachten met het bestellen van je loopbaancheque tot je een intakegesprek gehad hebt en beslist dat je met onze coach in zee gaat. Op het einde van het eerste gesprek met je loopbaanbegeleider ondertekenen jullie een samenwerkingsovereenkomst. Op dat moment stuur je je loopbaancheque door naar Obelisk.

Waar kan ik terecht met mijn loopbaancheques?

Je kan de loopbaancheques enkel gebruiken bij loopbaancentra met mandaat van VDAB. Ook wel ‘gemandateerde loopbaancentra’ of ‘erkende loopbaancentra’ genoemd. Je herkent ze aan dit logo:

4 uur loopbaancoaching voor 40 euro


Obelisk is een gemandateerd loopbaancentrum sinds 2015. Geen geitenwollensokken bij ons maar doelgerichte coaching met kennis van de arbeidsmarkt. Ons team van 10 interne coaches en een groep aan freelance loopbaancoaches houdt regelmatig overleg, volgt expertopleidingen, staat in rechtstreeks contact met VDAB voor arbeidsmarktkennis en begeleidt dagelijks deelnemers naar hun ideale carrièrepad. Mensgericht, oplossingsgericht en met een realistische kijk op de huidige arbeidsmarkt: dat is wat onze loopbaancoaches uniek maakt! 

Een intake is gratis!

In een vrijblijvend gesprek kan je de klik met je loopbaancoach alvast aanvoelen

boek hier je gesprek
4 uur loopbaancoaching voor 40 euro