Wat is het Kirkpatrick-model?

Het Kirkpatrick-model, ontwikkeld door Donald L. Kirkpatrick, is een veelgebruikt model voor de evaluatie van training en opleiding in organisaties. Het model bestaat uit vier niveaus van evaluatie, die elk een ander aspect van de trainingsimpact meten.

Niveau 1: Reacties

Dit eerste niveau richt zich op de reacties van de deelnemers op de training. Het draait om vragen zoals: "Hoe hebben de deelnemers gereageerd op de training?" en "Vonden ze het zinvol en interessant?" Dit niveau meet de tevredenheid en betrokkenheid van de deelnemers.

Voorbeeld: Evaluatieformulieren na een opleiding.

Niveau 2: Leren

Op dit niveau wordt geëvalueerd in hoeverre de deelnemers daadwerkelijk iets hebben geleerd tijdens de training. Dit wordt gemeten door middel van pre- en post-testen of andere leermetingen. Het doel is om vast te stellen welke kennis, vaardigheden en attitudes de deelnemers hebben verworven.

Voorbeelden: Zelfperceptie van de lerende, schriftelijke evaluaties, quiz- of doe-vragen.

Niveau 3: Gedrag

Dit niveau onderzoekt of er veranderingen zijn in het gedrag van de deelnemers op de werkplek als gevolg van de training. De vraag is of de deelnemers de nieuwe kennis en vaardigheden daadwerkelijk toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Voorbeelden: 360°-feedback, observatie aan de hand van een gestructureerde observatiechecklist, webcamtest.

Niveau 4: Resultaten

Het hoogste niveau van evaluatie richt zich op de organisatorische resultaten die voortkomen uit de training. Dit varieert van verbeterde productiviteit en kwaliteit tot kostenbesparingen en klanttevredenheid. Het doel is om te bepalen of de training daadwerkelijk waarde toevoegt aan de organisatie.

Voorbeelden: Productiviteitsdata, klantentevredenheidsdata, medewerkerstevredenheidsdata, absenteïsme, verloop, retentie, omzet. Dit is vaak de moeilijkste evaluatie om te meten omdat ook andere factoren invloed hebben op organisatie-uitkomsten.

Waarom het Kirkpatrick-model?

Het Kirkpatrick-model biedt een gestructureerde manier om de effectiviteit van training en ontwikkeling te beoordelen op meerdere niveaus. Het helpt organisaties begrijpen hoe investeringen in opleiding zich vertalen naar meetbare resultaten. Dit model wordt vaak aangevuld met extra evaluatiemethoden om een vollediger beeld te krijgen van de impact van training. Hoe hoger het niveau in de piramide, hoe complexer de meting.

Praktische Toepassing van het Kirkpatrick-model

Bij opleidingen en leertrajecten ligt vaak te veel nadruk op de leerervaring en te weinig op daadwerkelijke gedragsverandering. Meestal is er enkel een evaluatie over de trainer nét na de opleiding, bekend als de 'happy sheets'. Hier zijn enkele suggesties om verder te gaan:

  1. Resultaatmeting
  • Leg vast welk resultaat jullie willen meten, wanneer je dat resultaat meet en hoe je het zal meten.
  1. Didactische evaluatie
  • Kijk kritisch naar de didactiek die de trainers hanteren: zijn er herhalingsquizzen of integreren ze praktijkcasussen op een gestructureerde manier?
  1. Leiderschapstrajecten
  • Laat leidinggevenden op het einde van een leiderschapstraject een leiderschapspitch doen waarin ze aangeven wat ze als leidinggevende willen betekenen voor de organisatie en hoe de organisatie dat binnen een half jaar zal merken.
  1. Klantgerichtheid
  • Voor een grote klant, een supermarktketen, ontwikkelden de trainers van Obelisk een leertraject rond klantgerichtheid. Om de individuele vooruitgang goed in kaart te brengen, werd er voor en na de opleiding samengewerkt met een observator die via een checklist specifieke gedragingen in kaart bracht.

5 Kritische vragen voor jouw organisatie

  1. Ga jij verder dan happy sheets?
  • Ga jij in je organisatie verder dan enkel happy sheets verspreiden en analyseren?
  1. Welk effect wil je bereiken?
  • Weet jij welk effect je wil van je leerinterventie? Weet je hoe je dat zal meten en hoe je zal weten dat er een verschil is voor en na de opleiding?
  1. Start je met piloottrajecten?
  • Ben jij al eens gestart met een piloottraject rond het meten van leren?
  1. Kosteneffectiviteit
  • Doe jij een oefening naar de kosteneffectiviteit bij de organisatie van een opleidingsinitiatief? Een opleiding evalueren volgens Kirkpatrick kan hierin helpen.
  1. Voor- en nameting van KPI's
  • Durf jij aan de slag met een voor- en nameting van je KPI’s?

Door het Kirkpatrick-model toe te passen, kunnen organisaties de effectiviteit van hun trainingen beter begrijpen en verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot een hogere ROI en meer impactvolle leer- en ontwikkelingsprogramma's.

Meer Informatie

Wilt u meer weten over hoe het Kirkpatrick-model uw L&D-strategie kan versterken? Neem contact op met Obelisk