Begeleidingen voor werkzoekenden via VDAB

Samen met VDAB streven wij ernaar om een meer arbeidsmarktgericht, wendbaar en toekomstgericht opleidings-en begeleidingsaanbod te organiseren. Momenteel werken we voor de volgende projecten samen met VDAB: trajectbegeleiding tijdens beroepsopleidingen, oriëntatiebegeleiding (ORI 2.0), workshops sollicitatieondersteuning. Onze projecten zijn mogelijk met de financiële steun van het Europees Sociaal Fonds.

Trajectbegeleiding tijdens beroepsopleiding

Obelisk is verantwoordelijk voor de organisatie van verschillende beroepsopleidingen die je gratis kan volgen als werkzoekende via VDAB. Je krijgt van ons een professionele begeleiding tijdens je opleiding door een trajectbegeleider: jouw persoonlijke aanspreekpunt én coach tijdens je studietraject. Daarnaast stomen we jou klaar voor de arbeidsmarkt door jou te ondersteunen in je zoektocht naar een job. Dat doen we door workshops in sollicitatievaardigheden en andere communicatie skills die belangrijk zijn voor de job waar jij naartoe wil.

Ben je ingeschreven als werkzoekende? Dan kan je mogelijks deelnemen aan een van de beroepsopleidingen. Je vindt het aanbod via de website van VDAB.

ORI 2.0 oriëntatiebegeleiding

Werkzoekenden die momenteel niet aan het werk zijn kunnen via VDAB een ORI-traject aangaan. Dit is een oriëntatiebegeleiding met als resultaat nieuwe realistische jobdoelen. Het gaat over een een intensieve en gepersonaliseerde loopbaan(her)oriëntatie, die start vanuit een doorverwijzing door een VDAB consulent.

In 4 tot 8 sessies met je oriëntatiecoach van Obelisk vergroot je je zelfbewustzijn, exploreer je de arbeidsmarkt, zoeken jullie samen waar de mogelijkheden liggen de arbeidsmarkt, kan je een beroepsverkennende stage (BVS) aangaan en maken jullie samen een POP (persoonlijk ontwikkelingsplan) op. Dankzij de begeleiding kan je als niet-werkend werkzoekende gesterkt, met een loopbaanperspectief en passend actieplan je zoektocht naar werk verderzetten.

Assertiviteit - 1 dag

Heb je soms moeite met het aangeven van je grenzen? Vind je ‘nee’ zeggen moeilijk? Ben je een people pleaser en heb je er moeite mee om anderen teleur te stellen? Dan is deze dag iets voor jou. Tijdens de cursus assertiviteit krijg je inzicht in verschillende communicatiestijlen, leer je de spelregels van assertieve communicatie ook toepassen, kan je assertief communiceren in verschillende situaties, leer je feedback geven, grenzen aangeven, nee zeggen en last but not least leer je ook een andere mening ontvangen. Tijdens de training ga je aan de slag met je eigen actieplan.

Veerkracht - 1 of 2 dagen

Stress heeft positieve effecten, maar teveel is teveel. In deze cursus leer je bewust omgaan met zaken die jou persoonlijk stress opleveren. We werken met momenten in groep, individuele leermomenten op het platform en met een persoonlijk anti-stress-plan dat je doorheen twee dagen invult.

Tijdens de cursus veerkracht ontdek je wat stress precies is en hoe die zich manifesteert in je lichaam. We reiken je allerlei wetenschappelijke inzichten aan en je krijgt tal van tools mee, waaruit jij ontdekt welke voor jou persoonlijk werken. Op het einde van de training ken je het verschil tussen gezonde en ongezonde stress en ken je het verloop van acute stress naar chronische stress en burn-out.

Je kan ook lichamelijke signalen van te hoge stress bij jezelf en anderen herkennen, je leert alles over veerkracht en hoe die te krijgen, de balans tussen inspanning en ontspanning, empathie, nee zeggen, piekertraining, digitale detox en de lachbox. Je leert de basiselementen van ‘vitaal leven’ kennen, je weet waarom vitaliteit belangrijk is in het kader van veerkracht en je benoemt actiepunten voor jezelf.

Wil je weten waar je een opleiding kan volgen waar wij jou als trajectbegeleider ondersteunen?

Check dan het aanbod op de website van onze partners of contacteer ons.