Klant

Lechler

Jaar

2023

Teamleader Frédéric Nagels was pas aan boord bij Lechler en wou zijn team versterken. De ploeg stond onder druk, te veel taken lagen bij één persoon en iedere collega werkte op zijn eigen eilandje. Nochtans wouden de medewerkers duidelijk voor elkaar door het vuur gaan. Reden genoeg voor Frédéric om preventief aan de slag te gaan! Zijn doelen? Een evenwichtige taakverdeling uitstippelen, elkaars sterktes leren kennen en meer verbinding maken. Trainer Laura Krause ontwikkelde een teamcoaching op maat, waarin inzichten en fun elkaar moeiteloos afwisselden.  

Meerdaagse teamcoaching met work én play

Tijdens een uitgebreide intake stelden we de doelen scherp. Frédéric vond het belangrijk dat de nieuwe taakverdeling niet top-down opgelegd werd, maar door iedereen gedragen zou worden. Daarnaast wou hij de talenten en valkuilen van het team achterhalen en concrete actiepunten voor de toekomst op een rij zetten. Met deze info in het achterhoofd organiseerde Laura een teambuilding van drie dagen in de Ardennen. Anderhalve dag voorzag ze een teamcoaching, de resterende tijd werd ingevuld met informele momenten, zoals een barbecue en een wandeling, om zich te amuseren en met elkaar te connecteren.

“Ik was onder de indruk van Frédéric als nieuwe teamleider. Het team draaide, maar hij wou preventief werken en hen extra versterken. Een krachtige, positieve insteek waar veel bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen!” – Laura Krause, trainer

Taken en verantwoordelijkheden onder de loep

We startten de eerste dag met een stevige streep theorie. Wat maakt een team effectief? Welke interventies zorgen voor een positieve ontwikkeling? Dat analyseerden we met het teamdoelwetmatigheidsmodel van Ron Fry. We brachten de missie, de teamrollen, de workflows en de interpersoonlijke relaties in kaart. Vervolgens diepten we de responsabiliteiten verder uit met het RA(S)CI -model. Deze matrix geeft een helder overzicht van alle taken en deelnemers binnen een project. Wie waarvoor verantwoordelijk is, bepalen we aan de hand van de letters.

  • Responsible | Wie neemt de uitvoering van de taak op zich?
  • Accountable | Wie draagt de eindverantwoordelijkheid en hakt eventuele knopen door?
  • Supported | Wie vervult een ondersteunende rol? (Deze verantwoordelijkheid lijkt sterk op de C-rol.)
  • Consulted | Wie wordt geraadpleegd voor advies?  
  • Informed | Wie wordt regelmatig op de hoogte gehouden van de vooruitgang?  

Het overzicht leverde verhelderende inzichten op. Collega’s die te veel hooi op hun vork namen, blinde vlekken binnen een project … We stelden de eerste actiepunten op en maakten zo de overstap naar de namiddag. Daar verschoof de focus naar de kwaliteiten, voorkeuren en valkuilen van de teamleden. Dankzij een laagdrempelige vragenlijst stelden we ieders profiel scherp, zodat ze elkaar beter leerden begrijpen.

Meer weten over onze teamcoachings? We geven graag een woordje uitleg bij onze unieke, onderbouwde werkwijze.

Extra uitleg over teamcoaching vind je hier

Van theorie naar praktijk in actiepunten

De tweede dag gingen we, na afstemming met Frédéric, concreet aan de slag met de learnings uit de RA(S)CI-matrix. Wie neemt welke rollen op? Wat heeft het team nodig? Welke specifieke acties kunnen we formuleren? Dankzij de handige RA(S)CI-checklist konden we de balans gericht verbeteren. Zo mag er bijvoorbeeld maximaal één eindverantwoordelijke per activiteit zijn. Opties werden overwogen, keuzes gemaakt. De oefening droeg onder andere bij aan de communicatielijnen. Vandaag zijn er meer projectmatige meetings en is het helderder welke collega’s aanwezig moeten zijn. Dit vulden we aan met de persoonlijke voorkeuren. Sommige medewerkers hebben bijvoorbeeld meer nood aan persoonlijk contact dan anderen.  

Verfrissende inzichten met langetermijnimpact

De teamcoaching zorgde voor leerrijke discussies, waarin de collega’s alle pijnpunten eerlijk op tafel legden. Hun feedback? De teambuilding was een eyeopener. Ze vonden het verrijkend om hun eigen profiel te zien en te beseffen waarom bepaalde processen vlot of net stroef verliepen. Inzichten die de interne samenwerking alleen maar ten goede komen! Eén actiepunt werd al afgevinkt. Lechler wierf een nieuwe medewerker aan, die we ook helemaal onderdompelden in de oefening. Heeft het team nood aan extra ondersteuning? Wij staan steeds paraat voor klankbordgesprekken, waarin we specifieke thema’s samen doorgronden.

“De organisatie van deze teambuilding en teamcoaching werd volledig naar wens door Obelisk begeleid en in elkaar gestoken. Door hun hyperpersoonlijke begeleiding van bij intake tot uitvoering werd dit een succes.” - Frédéric Nagels, teamleider

Wil je de werking van je team naar een hoger niveau tillen? Obelisk luistert naar je vraag, stippelt een teamcoaching op maat uit en zorgt voor hyperpersoonlijke begeleiding.

Vraag je offerte op via dit formulier

Laatste cases

Opleiding: omgaan met verandering en vergroten van veerkracht. Obelisk trainde het managementteam van Sports Direct. Lees onze case >>

Lechler wou haar team preventief versterken. Obelisk ontwikkelde een teamcoaching op maat voor meer balans en verbinding. Ontdek onze aanpak.